A sörfőzés folyamata

A sör négy alapvető hozzávalóval készül: árpamaláta, komló, víz és sörélesztő. Legalábbis a német tisztasági törvény szerint, de sokszor más összetevőket is használnak a sörfőzők. Ilyenek a búzamaláta, malátázatlan gabonák, fűszerek vagy éppen gyümölcsök.

A vizet, mint legnagyobb mennyigésben használt alapanyagot kutakból nyerjük, vagy a helyi vízszolgáltatótól vásároljuk. A malátát, komlót és a sörélesztőt, a már nálunk is létező szakboltokban vásárolhatjuk meg.

Malátaőrlés

A sörfőzés a maláta őrlésével kezdődik. Ez pusztán fizikai folyamat, mégis fontos a cefrézés és a szűrés szempontjából.

A malátaszemeket úgy kell megőrölni, hogy a magbelsőt minél finomabbra daráljuk, míg a héjat a lehető legjobban egybetartsuk . A cefrézést az segíti, ha magbelső minél finomabb szemű, mert így az enzimek jobban hozzáférnek a keményítőhöz és hatékonyabb lesz a cukrosítás. A szűrést pedig az segíti, ha törköly minél inkább egyben marad, mert így egy hatékony szűrőágy alakulhat ki, ami segíti a sörlét elválasztani a szilárd részecskéktől.

Az őrlést két egymással szemben forgó henger végzi, ami tulajdonképpen csak megroppantja a gabonaszemeket, anélkül, hogy nagyobb kárt tenne a maghéjban.