Cefreszűrés, máslás

( Figyelem itt a ami egy üstös sörfőző berendezésünknél alkalmazandó technológia leírása következik )

Feladata, hogy a sörlevet elválasszuk a cefre szilárd összetevőitől.

A 77 ○ C-os cefrét tartalmazó maláta kosarat egy csigás szerkezettel ( mely akár kézi, akár motoros üzemmódú is lehet ) kiemeljük az üstből, és az üstre helyezett keretre állítjuk, hogy a sörlé lefolyhasson.

A maláta kosárnak az aljától pár centire, alulról megtámasztva egy olyan perforált lemez van, ami a malátát nem engedi át, hanem azt megtartja.

A szűrést nem ez a lemez végzi, hanem a maláta . Erre csak azért van szükség, hogy a malátaágyat megtartsa. Miután a hengert megemeltük a cefrét jól fel kell keverni, hogy a különböző összetevők lebegjenek, majd legalább 20 percet hagyni kell , hogy a lebegő összetevők a fajsúly alapján leülepedjenek, kialakítva a szűrőréteget.

Az ülepítés és a szűrés ideje alatt érdemes a hengert szigetelni ( ezt például egy termo huzat ráhúzásával is megtehetjük ), hogy minél kevésbé hűljön le a cefre, így könnyen megy a szűrés .

Az ülepítés után nyissuk meg a henger alján lévő csapot és az elején kifolyó zavaros cefrét öntsük vissza szűrőágy tetejére, vigyázva, hogy ne kavarjuk fel vele a malátaágyat . Ezt addig végezzük, amíg tiszta lé nem folyik le, amit már lefolyathatunk, felfoghatunk a komlóforraló üst be.

A szűrést csak olyan gyorsan végezzük, hogy ne tudjon összehúzódni és betömörödni a szűrőágy.

Ezután következik a máslás, ami tulajdonképpen a malátában lévő maradék sörlevet hivatott kimosni, kilúgozni. Itt arra törekszünk, hogy a malátából minél jobban kimossuk a benne maradt értékes anyagokat. A máslást sima, szintén 77 ○ C körüli vízzel végezzük. Mennyisége a becefréző víz mennyiségétől függ, de úgy a legegyszerűbb kalkulálni, hogy kb. 10-20%-kal több sörlevet nyerjünk ki, mint amennyit erjeszteni szeretnénk (a forralásnál kb. ennyi párolog el).

A máslásra több módszert is alkalmazhatunk. Megvárhatjuk, míg a teljes sörlé lefolyik és utána kezdjük el a máslást. A másik módszer szerint folyamatosan adagoljuk a máslóvizet, úgy hogy a gabonaágyat mindig lepje el 1-2 cm víz. Ha megvan a megfelelő mennyiségű sörlevünk, elkezdhetjük a forralást.