Hűtés, komlószűrés

A forralás után fontos, hogy minél gyorsabban lehűtsük a komlózott sörlevet az erjesztési hőmérsékletre. Ez különösen a 40 ○ C alatti tartományra igaz, mert itt a legérzékenyebb.

A hűtéshez házilag a legegyszerűbb megoldás a hideg vízzel teli kád, de használhatunk réz spirált is, amin folyamatosan hideg vizet folyatunk át, vagy jégakkuk sörbe merítését is választhatjuk. A fontos, hogy egy óra alatt elérjük a szobahőmérsékletet (20-22 ○ C).

Ezután következhet a komlószűrés . Könnyebb dolgunk van, ha leveles komlót használtunk, mert nagyobb részecskéket kell kiszűrnünk a sörléből, ellenben, ha pelletet alkalmaztunk, többször át kell folyatnunk az italt a szűrőn a jó végeredmény érdekében.

Mindenki más módszert használ a komlószűrésre. Van, aki két réteg textilpelenkát alkalmaz, van, aki kávé filtert és van, aki harisnyát. Bármelyik szűrőréteget választjuk is, megkönnyíti a dolgunkat, ha az úgynevezett örvénykád elvét alkalmazzuk . Vagyis a szűrés előtt jól keverjük meg a sört és hagyjuk leülepedni. A keverés hatására kialakuló örvény a lebegő részecskéket a tartály közepére húzza, ahol 10-20 perc alatt leülepszik. Ennek eredményeként, ha egy szívócsővel az edény széléről fejtjük át a folyadékot (vigyázva, hogy ne keverjük fel), nem fog egyből eltömődni a szűrőnk.