Levegőztetés, beoltás

 

Az élesztővel való beoltáshoz a hideg sörlevet (20-22 ○ C-os) át kell fejteni egy légmentesen zárható, kotyogóval és csappal ellátott erjesztő tartályba. Fontos, hogy sose töltsük tele, hogy maradjon hely az élesztő habosodására.

Az átfejtés után fontos, hogy levegőztessük a sörlevet, próbáljunk meg minél több oxigént beleoldani . Erre a legegyszerűbb megoldás az intenzív keverés vagy az, ha egy mérőpohárral kimerünk egy pár litert és azt magasról gyorsan visszaöntjük a tartályba. Utóbbit természetesen párszor meg kell ismételni.

Az előkészített élesztőt ezután öntjük a sörléhez. Száraz élesztő esetén cukros vízzel előzőleg érdemes az élesztőt felfuttatni (ugyanúgy, mint a sütőélesztőt), folyékony kiszerelés esetén pedig egy nappal előbb, úgynevezett startert kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy erjeszthető cukrokat tartalmazó híg oldatban fel kell szaporítani az élesztőt. Ez lehet sörlé, vagy cukor és élesztőtápsó oldata.

A beoltás után jól le kell zárni a tartályt, fedelébe behelyezni a kotyogót, hogy az erjedés közben keletkezett széndioxid távozni tudjon.