Palackozás, másodlagos erjesztés

 

A főerjedés után a ”fickósört” érdemes átfejteni úgy, hogy a leülepedett élesztő és komlómaradék a tartály alján maradjon. Ezután plusz cukrot kell adnunk a sörhöz. Erre azért van szükség, hogy a még sörben lebegő élesztő lebontsa és széndioxid legyen az italunkban.

A cukor hozzáadására két módszer is használható. Lehet úgy, hogy a teljes cukormennyiséget egyszerre keverjük a sörbe, utána palackozzuk, vagy először az üvegekbe tesszük az egységnyi cukrokat és töltjük rá a sört. Szerintünk gyorsabb egyszerre hozzákeverni a teljes sörléhez, majd ezt követően palackozni.

A hozzáadott cukor mennyiségekkel pedig úgy kell kalkulálni, hogy üvegenként 3,5-5g-ot kell adni, ami a készített sörtípustól és attól függ, mennyire szeretjük szénsavasan.

Fontos, hogy a cukor hozzáadása után egyből palackozzunk és zárjuk le az üveget, hogy elnyelhesse a sör a szénsavat. Az így lepalackozott söröket még egy hétig szobahőmérsékleten kell tartani, hogy dolgozhasson az élesztő.

Ezután, a legjobb, ha 10 ○ C körül érleljük az italt és hagyjuk letisztulni. Kb. 4 hét után fogyasztható , de minél tovább hagyjuk állni, annál jobban összeérnek az ízek .